April 11, 2014

Love drives all great stories


Proč je pro mě vždy nejtěžší úvod článku? Vždyť to má být jen pár stručných řádků, po kterých teprve přichází pointa. Zdravím vás, právě jste se ocitli na mém novém blogspotu. Je to pro mě až k nevíře, že zrovna já, milovnice html kódů, se nacházím na tomto serveru. Teď je možná ten nejvhodnější čas přejít k pointě předtím než se vám to celé vlastně přestane chtít číst.

Posledních pár dnů, zejména po přečtení Hvězdy nám nepřály, mám takový zvláštní pocit ohledně lásky. Co je to vlastně láska? Já si vždycky lásku představovala jako pocit, předtím než jsem už dvakrát přečetla tu zatraceně skvělou knihu, ale teď je to pro mě něco daleko většího. Taková pomyslná brána k dobrodružství, lék na samotu, pocit nezapomnění. Jakoby ta druhá osoba dávala najevo, že je váš záchranný kruh, když se budete topit, ale přitom taky ta voda, ve které se topíte.

„Miluju tě,“ řekl tiše

„Auguste,“ řekla jsem já.

„Miluju,“ opakoval. Díval se na mě a já jsem viděla, jak se mi svraštily koutky očí. „Miluju tě a nehodlám si odpírat prostý potěšení říkat pravdu. Miluju tě a vím, že láska je jenom výkřik do prázdna a že nevyhnutelně přijde zapomnění, že jsme všichni odsouzeni k záhubě a nastane den, kdy se všechno naše snažení obrátí v prach, a vím, že slunce pohltí jedinou zemi, kterou kdy budeme mít, a miluju tě.“

„Auguste,“ opakovala jsem znova, protože jsem nevěděla, co jiného bych řekla. Měla jsem pocit, že se ve mně všechno zvedá, jako bych se topila ve zvláštně bolestné radosti, ale nedokázala to vyslovit také. Nedokázala jsem odpovědět nic. Jen jsem se na něj dívala a nechala jsem ho, aby se díval na mě, až kývl, stiskl rty a opřel si hlavu o okénko.
John Green; Hvězdy nám nepřály

Tohle je citace z již zmiňované knihy. Víte, není nádhernější pasáž než tahle, tedy alespoň pro mě, když nepočítám ten konec, který si nechám pro sebe, pokud by se vám kniha jednou dostala do rukou.

Nejkrásnější na tom celém je, že je to jen pouhá fikce. Odkdy mají kluci tak velkou zásobu slov a potřebu říct něco nezapomenutelného? Ale stejně je to krásné. Krásné jako úsměv, který se probojoval skrze slzy, krásné jako západ slunce, krásné jako ty nemateriální věci, co pro nás znamenají tolik.

Neměla potřebu mu to oplatit, protože tohle byl její sebestředný moment, který se zapsal do její historie, a který zemře spolu s ní. Stejně jako láska, která je opravdu jenom výkřik do prázdna. Láska hory přenáší, láska předčí naše očekávání, láska nás nepustí se svých spárů. Bože, proč jsem tak zatraceně sentimentální?

Pointou však je, že lidé berou lásku jako něco úžasného, kouzelného a dalších sto přídavných jmen, které poukazují na to, jak je pro nás láska cenná, přitom je však láska to nejbolestivější, co se v našich životech může stát.

Kdo by chtěl umřít a vidět své blízké a milované, jak stojí před hrobem, kde leží všechna vaše slova a vzpomínky? Nikdo, ale stejně musí být krásné umírat s tím pocitem, že jste byl opravdu milovaný, pro to kým jste. I přestože jste byl přehnaně sarkastický, nevrlý, vychytralý jako byla víceméně Hazel, ale přesto se našel Augustus, který by pro ni udělal cokoliv. 

Následuje obrovský spoiler (dobře není zas tak velký, ale stejně) knihy Hvězdy nám nepřály, který je nabarven na bílo, aby se na něj opravdu podívali jen ti, kteří chtějí. Já opravdu věřím, že měla umřít Hazel, jenže Vesmír nás chtěl překvapit, a proto zaměnil Augustův čas s časem Hazel. Obchodoval s láskou, a tím, co jsme schopni udělat, když milujeme.

3 comments:

  1. Som veľmi rada, že aj ty si sa presťahovala sem, na blogspot. Ide tu čoraz viac skvelých bloggerov a ja som strašne rada, že môžem čítať ich články.

    Blog sa mi veľmi páči, či už jeho adresa, dizajn alebo prvé články. Všetky si napísala úžasne, máš na písanie strašne veľký talent. :))

    Úvodné články som ani ja nikdy nepísala rada, ale ako sa pozerám na tento tvoj.. zdá sa mi, že ty hocijaký článok píšeš rada. Inak to ani nie je možné. Páči sa mi, že si tu tak zakomponovala TFiOS. Tie pocity z tejto knižky sa mi vracajú vždy, keď vidím nejaký citát, slová, alebo len počujem meno Augustus. Johnove príbehy sú plné pocitov, takých silných, že to je až..neuveriteľné. Nikdy som si nemyslela, že niekto vytvorí niečo tak dokonalé. Milujem ich všetkých, chcem ich vidieť, stretnúť, rozprávať sa s nimi. Chcem aby boli reálni, aby som na ulici mohla zahliadnuť chlapca bez nohy držiaceho za ruku dievča s kyslíkovým prístrojom.

    Okay, ale niekoľko vecí mi na tej knihe príde nereálne, hlavne ten Gus, ako ho John opísal. Práve v tomto úryvku, chcela by som vidieť chalana, ktorý by nejakému dievčaťu povedal niečo takéto. Úprimné, poetické, reálne, úžasné. Škoda, že v dnešnej dobe...hm, nevyjadrujem sa o tom, akí my ľudia sme. Áno, máme aj dobré vlastnosti, každý ich má, v každom je niečo dobré, ale väčšinou ukazujeme tú druhú časť nás.

    Mám pocit, že tu až moc filozofujem, takže to nejako ukončím. Lydia /a teraz si zvyknúť na toto meno :D/, teším sa na ďalšie tvoje články, nápady, slová. Dúfam, že tento blog ti vydrží dlho a že sa tu budeš mať chuť stále vracať! :)

    ReplyDelete
  2. Aaah :) zas ďalší prisťahovalec na blogspot. Som nadšená že ich sem prichádza čoraz viac a vždy natrafím na dobrého blogera ako si ty :). Pekný layout , adresa , článok... ako už spomínala Julls. Tak som ťa len chcela privítať tu... Dúfam že ti blog dlho vydrží :) veľa šťastia. Ja som nikdy nevedela písať úvodné články a nechcelo sa mi proste mi to prišlo divné a nevedela som čo napísať okrem otrepaného "Vitajte na mojom novom blogu". Takže tentoraz som to vynechala. Aj ja som sa prisťahovala na blogspot a už som tam skoro mesiac. John Green je super autor , krásne píše a má veľmi dobré knihy. Túto knihu som čítala myslím minulý rok už dávnejšie a oslovila ma hneď na začiatku. Raz mi ju dala mama so slovami "Prečítaj si ju určite ťa bude zaujímať, je krásna :)" A povedala aj pravdu :)

    ReplyDelete
  3. Hned na začátek... Miluju to tady! Ten design je naprosto boží ♥

    Na tuhle knihu jsem snad špatnou recenzi nečetla. Kdybych neměla rozečtený Hunger Games a ještě tak 3 knihy na tabletu, tak bych si ji i koupila ale spíš si ji seženu v PDFku, jestli se mi to podaří. Taky je zajímavé, že takovou krásnou knihu napsal muž a ne žena. To mě na tom možná udivuje nejvíce.

    Podle mě lidi lásku, jako takovou neskutečně omezují. Prostě když se řekne ''láska,, tak si všichni představí pár lidí. Podle mě jim v ten moment nedojde, co třeba oni samí milují a ani o tom neví. Samozřejmě, že milovat osobu a milovat jídlo je rozdíl ale kolikrát to až takový rozdíl není, no ne?:D

    Jinak narozeniny mám 29. dubna:) A s dárečkem si nemusíš dělat starosti. Vždyť mě udělá největší radost nějaký krásný komentář od tebe a je mi jedno k jakému článku nebo na jaké téma:)

    ReplyDelete